Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.                      www.eu-skladi.si

 

 

7. teden 4. 5. - 8. 5. 2020

DNEVNIK SREČE

 

Naš vsakdan sestavlja veliko lepih trenutkov, a jih včasih sploh ne opazimo. Bodi pozoren na majhne trenutke sreče in razmisli, kaj te zares osrečuje. Vsak dan nariši ali zapiši 3 majhne stvari, ki so ti polepšale dan. Tako boš v njih še bolj užival.

 

 

 

 

Nariši ali napiši 3 majhne stvari, ki so ti danes polepšale dan.

 

 

 

1.

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

SMREKOVI VRŠIČKI

 

Iz smrekovih vršičkov si lahko pripraviš zdrav sirup. Pozdravil bo kašelj, boleče grlo in čistil dihalne poti. Vršičke nabereš in jih s sladkorjem nalagaš v steklen kozarec. Steklenico zapreš in jo postaviš na sonce (lahko na okensko polico). Približno čez en mesec bo sladkor od njih potegnil zdravilne snovi. Vsebino precediš in sirup je pripravljen. Uživamo ga trikrat na dan, po 1 do 2 žlički.

 

 

 

 

POSTANI BOBNAR- DRUMBIT

 

Klikni na povezavo in preizkusi bobnarsko napravo. Ustvarjaj svoje ritme in uživaj.

DRUMBIT

 

ŠIVAM

Kaj potrebujem?

-        Trši papir ali karton

-        Pisalo

-        Škarje

-        Luknjač

-        Volno

-        Lepilni trak  

 

                                                                    

 

 

Izdelava:

Na karton nariši poljubno obliko (srce, zvezdo, cvet, krog…). Kar si narisal, izstriži. Z luknjačem ob robu naredi luknjice. Poišči začetek volne. Košček lepilnega traka ovij okoli začetka volne. Odreži daljši kos volne. Na koncu volne naredi 2 do 3 vozle. Konec volne, kjer imaš vozel, prilepi na karton. Začni šivati. Ko ti zmanjka volne, prilepi »šivanko« na karton.

 

 

 

 

MANDALA IZ RAZLIČNIH MATERIALOV

 

S pomočjo spodnjega posnetka poskusi ustvariti mandalo.

 

MANDALA 

 

 

 

 

SODA BIKARBONA

 

Soda bikarbona zelo uporaben in nepogrešljiv del doma vseh, ki prisegate na čiščenje in umivanje z naravnimi, neškodljivimi sredstvi, kot tudi za tiste, ki jo pijete, saj alkalizira telo. Snov, podobno sodi bikarboni, so za čiščenje in umivanje uporabljali že stari Egipčani.

 

Pranje s sodo bikarbono Jedilna soda se lahko doda v pralnem stroju kot nadomestek za mehčanje, odstranjuje pa tudi neprijetne vonjave iz oblačil. Še posebej dobro deluje pri odstranjevanju madežev od čaja in kave. Soda bikarbona deluje tudi kot mehčalec. Zelo dobra je tudi v vlogi preprečevalca nabiranja vodnega kamna v pralnem stroju. Mastne madeže boste odstranili s pasto iz sode bikarbone, ki jo nanesete na madež. Perilo nato strojno operite. Soda bikarbona je v pralnem stroju še posebej primerna za pranje belega perila. Neprijetnemu vonju, ki ga včasih oddaja koš za umazano perilo, se lahko izognete tako, da na dno potresete nekaj jedilne sode. Postopek je potrebno ponavljati vsak dan. Posebej priporočljiva je uporaba sode bikarbone pri pranju plišastih igrač, saj te rade romajo v otroška usta.

 

Odmaševanje odtokov  Za odmaševanje odtokov uporabljamo preliv iz sode bikarbone, vode in nekaj žlic kisa. Pest sode bikarbone stresite v odtok in prelijte z mešanico vrele vode in 2 dcl kisa. Preliv učinkuje enako dobro kot kateri koli kupljeni odmaševalec, v nasprotju s temi jedkimi in nevarnimi čistili pa ne onesnažuje vodnih poti in z nehotenim zaužitjem ne ogroža zdravja družinskih članov.

 

Pomivanje posode s sodo bikarbono V pomivalnem stroju jo uporabljamo v kombinaciji s kisom. Umazano posodo potresemo s sodo bikarbono, kis pa vlijemo v dozirno posodo na vratih pomivalnega stroja. Soda bikarbona bo s posode odstranila maščobo in jo hkrati dezinficirala. Ker odstranjuje vodni kamen, pranje z njo dobro očisti tudi stekleno posodo. Velika prednost pranja posode s sodo je, da le-ta po pranju nima značilnega vonja praška, ki je vse prej kot dobrodošel na pripomočkih za kuhanje in prehranjevanje. Pri pranju na roko sodo uporabite v obliki paste ali raztopine – glede na vrsto umazanije. Pri bolj umazani posodi uporabite pasto, ki jo nanesete, pustite stati, nato pa temeljito zdrgnete in oplaknete s toplo vodo. Pri manj umazani posodi bo dovolj, če jo boste očistili z gobico, pomočeno v raztopino sode. Trdovratne zažgane površine pustimo, naj se namakajo v sodini raztopini vsaj en dan. Če je posoda majhna, si lahko pomagamo tako, da jo namočimo v vrelo vodo, v kateri smo raztopili žlico sode. Na ta način se bomo izognili namakanju.

 

Umivanje sadja Iz enega litra vode in žlice jedilne sode lahko pripravite tekočino, s katero boste učinkovito odstranjevali umazanijo s sadja in zelenjave. Glede na to, da jedilna soda bikarbona uspešno odstranjuje tudi pesticide je takšno umivanje sadja in zelenjave več kot dobrodošlo, še posebej če imate doma majhne otroke.

 

Otroške igrače Soda bikarbona je priporočljiva tako pri pranju plišastih igrač kot tudi pri čiščenju in dezinficiranju gumijastih in plastičnih igrač. Ker očisti in dezinficira na naraven način in na igrači ne pusti morebitnih škodljivih kemičnih ostankov, je zelo primerna za čiščenje igračk majhnih otrok, ki še vedno radi dajejo igrače v usta.

 

 

OLIMPIJSKE IGRE

 

Ko bo lepo vreme, gremo ven in si pripravimo olimpijske igre za vse.

 

 

 

 

MALO DRUGAČEN MONOPOLI ZA DEŽEVNE DNI

 

Če pa bo deževalo, bomo izbrali nekaj v hiši:

 

 

 

je zelo zanimiv in tekmovalen. Lahko si podlago narišeš sam in uporabiš druga zemljišča, ta so lahko npr. Banova hosta, šolski sadovnjak, župnikovo igrišče … In ne bo ti več tako dolgčas za šolo. ;)

 

 

 

MINUTA ZA MIGANJE

 

Tole pa si lahko prilepiš nekam na steno, kjer se učiš. Ko se spomniš, si vzameš čas in narediš vajo ali dve. Super je in potem se učiš lažje.

 

 

 

In nikoli ne pozabi: Miganje je zakon in če migaš, si zdrav.

 

 

 

KAMNI in KIS- UMETNI STALAGMITI

 

POTREBUJEŠ:

-        Nizko posodico

-        Nekaj različnih kamenčkov

-        Malo kisa ( odvisno od posodice)

-        *** star flomaster

 

 

 

V majhno plastično ali pločevinasto posodico (embalaža sirnih namazov, paštete..) položi nekaj kamenčkov (prod različne barve, sekan pesek z dvorišča, kamenček, ki ga najdeš v okolici doma med prstjo… -  vsaj 3) , ki so veliki do 3 cm. Kamenčke prelij z alkoholnim kisom tako, da niso popolnoma prekriti.

 

Posodico s kamenčki in kisom  položi na varno mesto zunaj  stanovanja (okenska polica, balkon…) in pusti tako dolgo, da tekočina iz posodice izgine. Posodice ne premikaj!

 

Takoj, ko boš vlil kis  k kamenčkom, boš že nekaj opazil. Je to pri vseh kamenčkih enako?

 

Kaj se dogaja s kamenčki v naslednjih dneh?  To boš moral sam opaziti. ZANIMIVO?

 

Če nimaš alkoholnega kisa, je dober tudi domač solatni kis, le da boš moral na učinek nekoliko dlje čakati.

 

*** Vajo ponovi tako, da kis obarvaš. Sredino – tulec z barvilom - starega flomastra  katere koli barve  namoči v kis, s katerim boš prelil kamenčke. Pusti nekaj časa, da se kis obarva. Vlakna vzemi iz posodice in vanjo položi kamenčke.

 

 

Undecided   ZAKAJ SO KAPNIKI V KRAŠKIH JAMAH RAZLIČNIH  BARV?

 

 

BEZEG

 

Smo v času cvetenja bezga.  V bližini doma, na kraju daleč vstran od ceste in površin, ki bi lahko bile škropljene , najdi bezgov grm. Oberi cvetove, ki so že razcveteni. Obiraj jih v sončnem vremenu med 10.00 in 13.00, ker imajo  rastline med tem časom v sebi največ zdravilnih učinkovin.

Cvetje lahko  POSUŠIŠ v senci za ČAJ.

 

Pripraviš lahko okusno zgodnjo večerjo.

 

 BEZGOVA OMLETA  za eno osebo

-        2 jajci

-        Žlica moke

-        velik bezgov cvet, ki smo mu odstranili trdi pecelj

-        sol, malo maščobe ( olje, mast)

 

PRIPRAVA: 

Jajci ločimo od lupine in vanju umešamo žlico moke. Dobro prežvrkljamo , dodamo kanček soli.

Na  ponvico damo malo maščobe in dobro segrejemo. V žvrkljano testo pomočimo bezgov cvet in vse skupaj stresemo na vročo ponev. Ko se omleta začne strjevati, jo obrnemo, še malo popečemo in stresemo na krožnik ter serviramo.

Dober tek!

 

ŠABESA, kot so jo delale vaše prababice

-        Liter vode

-        4 žlice sladkorja

-        4 velike bezgove cvetove

-        1-2 žlici jabolčnega kisa ali dve okrogli rezini limone

 

V vodo daj sladkor in jo prekuhaj. Mora zavreti. Pusti, da se ohladi. V hladno prekuhano sladko vodo daj  bezgove cvetove in kis ali limono. Vse skupaj pusti v pokriti posodi na sobni temperaturi najmanj 12 ur. Popijemo  v naslednjih dvanajstih urah.

To pijačo delamo vedno za naslednji dan in je ne shranjujemo  kot bezgov sirup.

 

 

CEVKOVI POSKUSI – OGNJEMET V VODI

 

Če ste bolj znanstvene narave, poskusite narediti eksperiment. Poglej posnetek…

https://www.youtube.com/watch?v=X-W8p1abZWM

 

 

 

 

Osnovna šola Artiče
Artiče 39, 8253 Artiče
Tel: 07 45 21 060
o-artice.nm@guest.arnes.si
Avtor slike: Nina Vodeb Izdelava spletnih strani