PIŠITE NAM! VPRAŠAJTE NAS!

E-pošta
Ime in priimek
Pustite sporočilo
 

OPSI PROJEKTA  

 

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.                      www.eu-skladi.si


SONČKI V MESECU OKTOBRU

Uh, naš oktober je pa bil dooolg  in nadvse razburljiv mesec. Ne po številu dni, pač pa dogodkih, presenečenjih in odkritjih, ki so se nam porajali med našim vsakodnevnim vrtčevskim druženjem.

 

Kmalu potem, ko se naši novinci dodobra utekli, se je na našem parkirišču ustavil gasilski avto. Čeprav sta bila gasilca nadvse prijazna in je bil vrtec v najboljšem stanju, sta najpogumnejšim otrokom zastala korak in dih, po dvorišču pa se je za nekaj minut razlegel otroški jok. Le najbolj radovedne je mikal velik rdeč avto s številnimi lučmi in opremo. A otroška zvedavost je zvedavost in ko se je prvi vihar polegel, je iz varnega objema vzgojiteljic premamila še najbolj vztrajne otroke. Preden sta gasilca odšla, je bilo vzdušje že skoraj domače, le težko nas je bilo ujeti v skupinsko fotografijo!

 

Prvi deževni dnevi so postregli z novo zanimivostjo – lužami, med katerimi je v prav vsako potrebno stopiti in namočiti vsaj prst, če ne še česa drugega.

Čeprav je naša pot do Banovega gozda na začetku meseca v eno smer trajala 40 minut, smo se skoraj vsak dan odpravili vanj. Na poti tja in nazaj smo z zanimanjem opazovali gradbišče hiše, hišnika pri pometanju listja, šolarje na šolskem igrišču, traktorje, avtobuse, tovornjake in avtomobile, ki so vozili mimo. Vsakemu, ki nam je pred prehodom za pešce ustavil, smo hvaležno pomahali. Na tako dolgi poti smo vselej imeli tudi nekaj minutni odmor, ki so ga otroci preživljali s tekanjem in plezanjem po praznem šolskem igrišču. Kokoši, ki domujejo blizu Banovega gozda, nas zdaj že poznajo in ko nas zaslišijo pridejo k nam, saj vedo, da jim vsakič postrežemo s svežo natrgano travo, mahom, regratom ali zemljo s krtin. Ko smo si pod staro jablano nabrali še malico, smo stekli v gozd in jo pojedli.
Čeprav so otroci zdaj stari od nekaj manj kot leto in pol do dveh let in pol, je gozd z okolico zanje neizmerna zakladnica življenja, ki se ga vedno veselijo, nas vzgojiteljice pa presenečajo z vprašanji, ki se jim med igro in opazovanjem porajajo v glavah. Med listjem, ki je šelestelo pod njihovimi nogami, so našli močerada, zanimalo jih je, kdo je pogrizel gobe ob gozdnem robu, in ali so suhi praprotni listi korenine? Kljub temu, da je pot do potoka v osrčju gozda precej daljša in strmejša, so otroci, po njegovem prvem obisku, želeli iti samo še tja. Tam so pod našimi budnimi očmi, s palicami in rokami raziskovali njegove plitvine, metali kamne v globlje dele in ob tem sami! opazili (koncentrične) kroge na gladini. In seveda splezali na vsako podrto drevo. Ob tolikšnih doživetjih je bilo otroke vsak dan znova težko prepričati, da je treba iti nazaj v vrtec na kosilo. Da je bila pot lažja, smo si med njo prepevali pesmice, po kosilu še nekaj časa žlobudrali, nato pa zaspali. Popoldneve smo preživljali na našem igrišču.

  

 

 
 

 

Zapisala: vzg. Martina Makovec Žagar

Zadnji projekti iz vrtca

PROJEKT: GLASBENA SKRINJICA

Zakaj glasba?

Ker otroke:

- pomirja in sprošča,

- vpliva na razvoj njihovih možganov,

- spodbuja medsebojne interakcije,

- navaja na sodelovanje in prilagajanje,

- vpliva na otrokov osebnostni razvoj,

- navaja otroke na subtilnost,

- spodbuja kreativnost,

- nudi občutke zadovoljstva in sprejemanja.

Več

PROJEKT: EKO VRTEC

CILJI, ki uresničujejo program ekovrtec so razvijanje pozitivnih medsebojnih odnosov, učinkovita raba naravnih virov, spodbujanje kreativnosti in izmenjava idej ter vzgoja za zdrav način življenja v zdravem okolju.

Več

PROJEKT: Z GIBANJEM DO ZDRAVJA

V šolskem letu 2016/2017 nadaljujemo z projektom Z GIBANJEM DO ZDRAVJA, v povezavi s športnim programom MALI SONČEK.

Več

Zadnji dogodki iz vrtca

BALONČKI NA PODELITVI OB ZAKLJUČKU EKO PROJEKTA

V mesecu februarju, ko smo Balončki raziskovali vesolje, smo v sklopu Eko projekta ustvarili tudi vesoljsko plovilo prihodnosti.. 

Več

KAKO SMO PREŽIVELI MESEC APRIL PRI ŽOGICAH

Otroci oddelka Žogice smo skupaj z vzgojiteljicama mesec april začeli ''vrtnarsko''...

Več

DOGODIVŠČINE PRI BALONČKIH

Radovedni Balončki - jih poznate?  Ker nas je zanimalo, kaj se skriva nad oblaki, smo se odločili, da malce raziščemo neskončno vesolje...

Več
Osnovna šola Artiče
Artiče 39, 8253 Artiče
Tel: 07 45 21 060
o-artice.nm@guest.arnes.si
Avtor slike: Nina Vodeb Izdelava spletnih strani